De impact van metalen in de energietransitie
De inzet van metalen als duurzame energiedrager biedt enorme kansen voor de wereldwijde energietransitie.
De voordelen van fossiele brandstoffen waaraan we zo gewend zijn zoals langdurige strategische opslag van energie, toepasbaarheid op elke locatie en op ieder moment, en brede toepasbaarheid in allerlei processen in de industrie. Maar in tegenstelling tot fossiele brandstoffen hebben metalen geen CO₂-uitstoot, minder schadelijke stikstof emissies en zijn ze hernieuwbaar.
De wereldwijde uitdaging
De uitdaging zit niet alleen in de technologie, maar ook in de maatschappelijke inbedding.
Om maatschappelijke draagkracht te maken is markt en geloof nodig om metalen als energiedrager naast andere ‘duurzame’ energiedragers te positioneren.
Omdat de technologie nog jong en relatief onbekend is, is deze nog niet breed geaccepteerd.
Het is daarom essentieel om de mogelijkheden en oplossingen die metalen bieden onder de aandacht te brengen van zoveel mogelijk stakeholders, zoals eindgebruikers en beleidsmakers. Zodoende kan de markt gevormd worden.
Kijkend naar andere energiedragers, is het noodzakelijk om een ecosysteem te bouwen dat bestaat uit een diversiteit aan spelers om marktdiversificatie en veerkracht mogelijk te maken.
Samen staan we immers sterker.
Het belang van een sterk ecosysteem
Juist in de eerste levensfases is het cruciaal dat de spelers in het ecosysteem elkaar versterken door samenwerking en projecten waar ieders kracht centraal in staat.
Spelers zijn van nature gericht op het bereiken van hun eigen doelstellingen. Om het hogere doel van het ecosysteem te laten slagen is een overkoepeld onafhankelijk orgaan zonder commercieel belang vereist. Een orgaan dat iedere speler in het ecosysteem vooruit helpt door:
- Projecten te initiëren die bijdragen aan schaalvergroting;
- Financiering voor projecten op te zetten (al dan niet middels co-financiering);
- Opgedane kennis integraal te delen met het ecosysteem;
- Een gezamenlijke boodschap naar de wereld te ademen;
- Eindgebruikers te koppelen aan spelers in het ecosysteem;
- Namens het ecosysteem te lobbyen met beleidsmakers op (inter)nationaal niveau;
Sinds de oprichting in 2016 is dit het doel van Metalot, het bouwen van het ecosysteem en zorgen voor tractie en impact van de technologie in de wereld.
Organisatievorm
Metalot is een non-profit onderzoeksorganisatie (SBI code 7112 voor onderzoek) met ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling) in aanvraag.
Wat doet Metalot voor jou?
Metalen als duurzame energiedrager positioneren in de markt middels:
- Eindgebruikers, kennisinstellingen en studenten te koppelen aan jouw ambities.
- Projectfinancieringen op te zetten gericht op het schalen van de technologie richting commercialisatie.
- Lobbyen voor wet- en regelgeving op (inter)nationaal niveau.
- Opgedane kennis die door Metalot zelf wordt opgedaan, beschikbaar te stellen aan het gehele ecosysteem.
Wat betekent dit voor jou?
- Project financiering.
- Versnelde technologische stappen zetten.
- Betere zichtbaarheid naar de markt.
- Focus op doorontwikkeling en verkoop.
Wat doet Metalot niet?
- Metalot ontvangt o.a. bijdragen van overheden (provincie, gemeente, universiteiten) en die partijen staan niet toe dat overheidsgelden via hen worden ingezet voor commerciële activiteiten voor specifieke commerciële partijen;
- Metalot houdt zich niet bezig met de verkoop van applicaties, dit is uitsluitend aan de betreffende partijen;
- Metalot bouwt zelf geen intellectueel eigendom op.
Welke inkomsten heeft Metalot?
Primair
- Lidmaatschappen, donateurschappen en founding father bijdragen worden als niet commercieel beschouwd omdat er geen wederdienst tegenover staat.
- Onderzoeksmiddelen van onderzoeksprojecten uit onderzoek waarvan de resultaten voor algemeen nut zijn (en waarvan resultaten openbaar gemaakt worden om niet een of enkele partijen een voordeel te geven), dit zijn geen commerciële activiteiten.
Secundair
- Onderzoeksmiddelen uit contract onderzoek met derden en waarvan de resultaten niet worden gedeeld maar behouden voor de contractpartij. Dit zijn commerciële activiteiten tegen een (hoger) commercieel tarief. Dit is conform de werkwijze van universiteiten. Met betrekking tot commerciële activiteiten is denkbaar dat Metalot events organiseert voor derden, lab ruimte verhuurt aan derden, diensten of onderzoek uitvoert aan individuele klanten zoals business case assessments voor derden. Dit alles voor individuele klanten uitgevoerd, de kosten worden direct gefactureerd en eventuele resultaten worden niet openbaar gedeeld.
In projecten met commerciële partijen waarin ook commerciële activiteiten worden uitgevoerd, vervult Metalot uitsluitend een faciliterende en onderzoekende rol en zal Metalot zelf geen commerciële activiteiten uitvoeren. Om daaraan te voldoen zal Metalot de kennis die zij voor haar eigen onderzoeksdeel in deze projecten opdoet zo veel mogelijk openbaar delen met het gehele ecosysteem met als doel: alle partijen vooruit te helpen, niet alleen de betrokken project partijen. Kennis van andere partijen wordt uiteraard niet gedeeld en is bestemd voor die partijen.
Beheer financiën en vermogen
De Managing Director (MD) van Metalot Future Energy Lab (FEL) is verantwoordelijk voor de financiële administratie en wordt gesteund door een extern accountant en belastingadvies kantoor. De MD legt verantwoording af aan het bestuur van stichting Metalot, bestaande uit vijf bestuurders uit de academia, de industrie, de overheid en de gemeenschap. Het bestuur besluit jaarlijks over de begroting en de jaarrekening van de stichting Metalot en Metalot FEL. Metalot heeft geen winstoogmerk maar zal eventuele overschotten inzetten voor investering in onderzoek binnen en buiten Metalot. Bij eventuele ontbinding zal een eventueel batig saldo van de ontbonden stichting worden besteed ten behoeve van een algemeen nut beogende instelling.
Verantwoording
2023 jaarrekening Stichting Metalot
Beloningsbeleid
De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden, tenzij een vergoeding aan individuele bestuurders wordt toegekend met instemming van alle in functie zijnde bestuurders. Alle bestuurders hebben recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten.
Gegevens
RSIN 857118651
Uittreksel KVK Stichting Metalot