Het wordt een speciale editie van Metalot@Work. Bijzonder vanwege de locatie, maar vooral ook vanwege de inhoud. Dit heeft alles te maken met de stappen die Stichting Metalot het afgelopen jaar heeft gezet in samenwerking met onze gastheer, de ZLTO. Als vereniging van en voor 12.000 boeren en tuinders in Zeeland, Brabant en Zuid-Gelderland behartigt ZLTO de belangen van de agrarische sector, zeker ook op het vlak van duurzame energie en nieuwe verdienmodellen.
Een maatschappelijke uitdaging
De les van eerdere bijeenkomsten van Metalot@Work is dat ijzerpoeder als veilig, vervoerbaar, flexibel opslagmiddel voor duurzame energie succesvol is ingezet. Steeds meer nationale en internationale bedrijven, kennisinstellingen en overheden haken aan.
Het is tijd om samen met nieuwe partners te kijken naar de bredere, maatschappelijke opgave van de energietransitie. Deze laatste sessie voor 2023 heet dan ook niet voor niets ‘Metalot 2.0’.
Op 13 december aanstaande organiseren we de vierde Metalot@Work sessie van dit jaar. Metalot@Work biedt u inzicht in de mogelijkheden van ijzerpoeder als circulaire drager voor opslag en transport van duurzame energie.
Van 14.00 - 18.00 uur in het hoofdkantoor van de ZLTO, Onderwijsboulevard 225 5223 DE ’s-Hertogenbosch.
13.55 - Opening
door Prof. Philip de Goey (chair of the Metalot Board)
14.00 - 15.30 uur - Van theorie naar praktijk
Ruud Koornstra, oud-energiecommissaris van Nederland, neemt u mee langs opeenvolgende stappen binnen de energietransitie. Het programma begint met een welkom door Prof. Philip de Goey (voltijds hoogleraar TU/e energietechniek en bestuursvoorzitter Metalot) en Hendrik Hoeksema (portefeuillehouder Klimaat en Energie van ZLTO).
Na deze introductie is het woord aan Prof. Mart van Bracht. Hij is Directeur Systeem Integratie van Topsector Energie en blikt vooruit op het toekomstig, integraal energiesysteem.
De eerste praktijkstappen in de agrarische sector worden in 2024 door Metalot en ZLTO gezet. Ruud gaat in gesprek met Raoul Voeten, managing director Metalot, Eric van der Spelt, agrariër uit Dinteloord en Luuk van Wezel over het omzetten van duurzaam opgewekte energie uit wind of zon, verdienmodellen, over het gebruiken van waardevolle reststromen en over verdere elektrificatie van bedrijfsprocessen. Aan het slot van dit eerste deel geven we ook een kijkje in de keuken van het snelgroeiende internationale netwerk rondom Iron Power.
15.30u – 16.00 uur – Pauze en bezoek aan informatiemarkt
Pauze met gelegenheid tot bezoek aan de informatiemarkt met verschillende bedrijven zoals RIFT en Iron+ alsmede studententeamsSOLID en SHIFT van de TU/E, met een echte ijzerpoeder brander in werking.
16.00 - 17.00 uur - De energiemix 2030 maken we samen
We kijken naar de rol van energieopslag in het algemeen en welke bijdrage door metaalpoeder in het bijzonder aan de energiemix in de komende jaren geleverd kan worden.
Samen met Ruud Cino (directieteam Energiesysteem en Innovatie bij Ministerie van EZK) en vertegenwoordigers vannetwerk-beheerders, de wetenschap en de agrarische sector onderzoeken we de mogelijkheden om samen verder te komen. Welke barrières er zijn en hoe we nieuwe kansen creëren.
Wij sluiten het programma om 17.00 uur af en heffen graag samen met u het glas tijdens de informele afsluiting.
Venue: ZLTO Agri Food Health Innovation Centre, Onderwijsboulevard 225, 5223 DE 's-Hertogenbosch.
Navigeer naar: Vlijmenseweg 1A ’s-Hertogenbosch. Inrijden parkeergarage, deuren staan open.
Neem deel aan de door Metalot en partners georganiseerde mid-day workshop(s) om de visie te vertalen en te concretiseren naar implementatie van de strategie en roadmap naar de markt. In 2023 zijn alle Metalot@Work sessies gratis bij te wonen.
Een centrale website waarin alle informatie rondom Iron Power, de actieve partijen en de projecten inzichtelijk is. Metalot fungeert als onafhankelijk, niet commerciële speler in de rol van community bouwer.
We streven naar een lancering in januari 2025.