Home Nieuws Rabobank en Metalot bekrachtigen samenwerking
Publicatie: 18 mei 2022

Rabobank en Metalot bekrachtigen samenwerking

Op woensdag 18 mei hebben Hans de Kinderen en Richard van der Snoek namens Rabobank Weerterland & Cranendonck en Jan Vlassak en Philip de Goey namens Stichting Metalot de samenwerking van beide partijen bekrachtigd op het gebied van energietransitie, verduurzaming van het energiegebruik en de inzet van metaalpoeders als circulaire energiedrager.

Krachten bundelen Rabobank Metalot samenwerking

Hans de Kinderen: “De energietransitie is voor Rabobank een speerpunt, vanuit economisch en ecologisch oogpunt én vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door de samenwerking met Stichting Metalot te bekrachtigen, wisselen we kennis en expertise uit én benutten we onze netwerken. Zo maken we elkaar beter. Inzet van ons netwerk, de kennis van Rabo Business Development en onze expertise om diverse TRL-stadia succesvol te doorlopen hebben een versterkend effect op initiatieven binnen Stichting Metalot.”

Uniek ecosysteem om innovatieve duurzame oplossingen te versnellen

“Metalot fungeert als spin in het web tussen innovatief onderzoek bij kennisinstellingen en ontwikkeling en opschaling van duurzame technologie met MKB en industrie. De kracht van Metalot zit daarbij in het ontwikkelen van prototypes die inzetbaar zijn in een industriële omgeving. Hierbij zijn de inhoudelijke kennis en kunde van samenwerkingspartners onmisbaar”, aldus Jan Vlassak. Philip de Goey: “In het bijzonder richt Metalot zich op de Metal Power technologie waarbij ijzerpoeders circulair gebruikt worden voor grootschalige opslag en transport van duurzame energie. De onderzoeksfaciliteiten in het Metalot Future Energy Lab (FEL) om technologieprototypes te ontwikkelen, te testen en marktklaar te maken, maken Metalot en haar samenwerkingen uniek”. 


IJzer als circulaire energiedrager

Bij het verbranden van ijzerpoeder komt veel duurzame warmte vrij dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor hoge temperatuur stoom voor industriële processen. Ook kan het dienen als alternatief voor kolen in energiecentrales en als brandstof voor vrachtauto’s en schepen. Het verbrandingsproduct is roestpoeder dat wordt opgevangen en met duurzame energie weer omgezet wordt tot ijzer. Hiermee wordt het metaalpoeder een duurzame, circulaire energiedrager, die bij uitstek geschikt is om grote hoeveelheden energie (wereldwijd) te transporteren van plaatsen waar de energieproductie het goedkoopst is naar plekken waar energie intensief gebruikt wordt.

Visie Metalot

De visie van Metalot richt zich op het ontwikkelen van een netwerk om met innovatieve technologieën zoals Metal Power versneld een daadwerkelijke bijdrage aan de energietransitie. De samenwerking met de Rabobank is een belangrijke stap om het groeiende ecosysteem van de juiste kennis te voorzien.

We zijn achter de schermen druk bezig met het opzetten van de Iron Power Community website.

Een centrale website waarin alle informatie rondom Iron Power, de actieve partijen en de projecten inzichtelijk is. Metalot fungeert als onafhankelijk, niet commerciële speler in de rol van community bouwer.

We streven naar een lancering in januari 2025.

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.