Home Nieuws Recap Metalot@Work 25 september 2024
Publicatie: 21 oktober 2024

Terugblik Metalot@Work; Proeffabriek voor duurzame warmte en elektriciteit in Cranendonck

Woensdag 25 september heeft de derde Metalot@Work van 2024 plaatsgevonden in het Future Energy Lab van Metalot in Budel. Deze editie had de grootste opkomst tot op heden en omvatte een breed publiek van academici, techneuten, maar ook potentiële eindgebruikers. Dit had alles te maken met het thema; Proeffabriek voor duurzame warmte en elektriciteit in Cranendonck.
 
Het doel van de sessie was om alle geïnteresseerden te laten zien op welk niveau de techniek momenteel zijn toepassing aan het vinden is.

Energie als basisbehoefte

Na de opening en welkomstwoord door Prof. Philip de Goey, Voorzitter raad van het bestuur van Stichting Metalot werd door Raoul Voeten, Algemeen Directeur van Metalot het onderwerp ingeluid. Vanuit zijn verhaal werd duidelijk hoe Iron Power past in de basis behoeften van de maatschappij.

Energiebehoefte uit balans

Stijn van Aken, Projectleider Metalot pakte het verhaal van Raoul over om toe te lichten hoe de energiebehoefte van Nederland verdeeld is warmte en elektriciteit en hoe ons energiestelsel hierop ingericht is. Vervolgens werd de werking van de Iron Power keten als duurzame energiedrager toegelicht en hoe deze past als gebalanceerde oplossing in de energiebehoefte.

Haalbaarheid door Deloitte

Eerder dit jaar verscheen de door Deloitte Impact Foundation uitgewerkte haalbaarheidsstudie, welke door Alexander Moiseienkov (Deloitte) werd gepresenteerd. Hiermee werd de economische haalbaarheid duidelijk.

Rekentool en kansenkaart

Om te achterhalen hoe effectief Iron Power als mogelijke oplossing is voor bijvoorbeeld een overheid, ondernemer of investeerder heeft ArmanTech de Iron Power Advisor (IPA) tool ontwikkeld. Aan de hand van deze tool kan middels een aantal factoren een rapportage gedraaid worden om de kosten per kWh te berekenen, maar ook de benodigde specificaties van iedere schakel in de keten. Zo werd aan de hand van de plannen rondom de toekomstige waterstofnetwerk in Nederland duidelijk dat ondermeer Cranendonck te ver verwijderd is voor een economisch interessante aansluiting hierop, maar dat Iron Power een goede én voordeliger oplossing kan bieden om netcongestie op lokale schaal op te kunnen lossen.

Ambassadeur Award

Kort voor de pauze werd door Prof. Philip de Goey de Ambassadeur Award uitgereikt aan Jacques van Rooij. Hij maakt middels zijn financiële bijdrage essentiële onderzoeken mogelijk waardoor Iron Power fundamenteel sterker wordt.

Iron Power in de praktijk

Na de pauze werden alle deelnemers uitgenodigd om de in het Future Energy Lab aanwezige installaties te bekijken en hierbij de nodige uitleg te krijgen. De geïnstalleerde brander MP500 van Iron+ was hierin de ster van de show waarbij ook een kleine demo brander tentoongesteld stond om de verbranding van ijzerpoeder te laten zien. Onder begeleiding van Guy Willems (Iron+),  Mark van Genderen (Iron+) en Stijn van Aken (Metalot) werden de vragen van de deelnemers beantwoord en werden de verhalen van de eerdere presentaties tastbaar.

V.l.n.r. MP500 brander van Iron+ / Steam Iron Reactor One van Team Solid / Iron Power turbine van Heatpower

Integratie van Iron Power in ons energienet

Als afsluiter van deze Metalot@Work hadden wij systeemintegrator SPIE te gast. Jacco Saaman (Innovation Director SPIE) deelde zijn bewondering voor techniek en installaties, maar gaf vooral ook aan de vraag vanuit de markt te zoeken om hiermee het gesprek aan te gaan met de systeembouwers om op deze wijze markt geschikte oplossingen te bouwen en hiermee de actuele problematiek rondom energie, waaronder netcongestie, op te gaan lossen.

Alle presentaties terugkijken?

Klik hier om alle presentaties van deze Metalot@Work sessie te bekijken.

Nieuwsgierig naar de volgende Metalot@Work?

Op woensdag 4 december 2024 organiseren wij de volgende sessie.
Klik hier om meer informatie over de aankomende sessies te lezen en je gratis aan te melden!

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.