Home Nieuws Terugblik Metalot@Work 13 september
Publicatie: 21 september 2023

Terugblik Metalot@Work 13 september

Opnieuw een goede sessie over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Iron Power. Tijdens de 3e Metalot@Worksessie van dit jaar was het thema het creëren van een markt voor Iron Power door de beschikbaarheid van poeder centraal te stellen. Is er genoeg ijzerbrandstof? Welke pilotprojecten maken de weg vrij voor de grote commerciële toepassingen?

Prof Philip de Goey verwelkomde alle partijen in het Metalot Future Energy Lab en in het bijzonder de nieuwe leden Fenix (Frankrijk), Carleton University (Canada) en GH Power (Canada).  
 
Het programma begon met een blik op de brandstofkant. Rudi Clayton (CEO Pometon) ging in op de beschikbaarheid van de brandstof die aan de basis ligt van de Iron Power-technologie. Hij drong er bij alle ijzerproducerende bedrijven op aan om iron power op hun strategische agenda te zetten. Samenwerking is het sleutelwoord, gezamenlijk optrekken en op grote schaal investeren in de productie van metaalpoeder. De tweede spreker, Ivo Dolk (CEO MIL International) ging in op het veilig transporteren en verwerken van ijzerpoeder. Het was goed om te horen dat er veel ervaring en kennis beschikbaar is over de logistiek van bulkverwerking van poeder. Ivo benadrukte de belangrijkste veiligheids- en inspectieaspecten bij het vervoer van ijzerpoeder in bulk.

Na de pauze werden drie pitches op het podium gepresenteerd:  

  • Pitch #1: Introductie van nieuw lid Fenix Energy door Driss Laraqui.
    Deze ambitieuze Franse start-up ondersteunt het eco-systeem met sterke verbindingen naar Marokko. Regeneratie op basis van betaalbare waterstof staat hoog op hun agenda.  
  • Pitch #2: Introductie van een kleine toepassing voor Iron Power die morgen al klaar kan zijn.  
    Prof. Em. Herman Beijerinck toonde een interessante afweging van opties voor woningbouwcoöperaties om traditionele gasverwarming voor hoge flatgebouwen om te zetten naar duurzamere alternatieven. De schaal van 200-300kW verwarmingsmodules past hier goed bij. Een mooie match met de aangetoonde capaciteiten van onze ecosysteempartners. 
  • Pitch #3: Introductie van studententeam SHIFT door Ivo van der Peet.  
    Team SHIFT werkt aan modellering van energiesystemen en heeft vorig jaar een analysetool voor elektrolyzerprestaties afgeleverd. 

Vanuit deze introductiepitches gingen de laatste twee presentaties in op de grotere marktkansen. Sander Aukema (Uniper) ging in op Iron Power voor grootschalige stadsverwarming. De voordelen van Iron Power zijn zichtbaar, maar de markt is erg dynamisch en vereist zorgvuldige afwegingen tussen energiedragers/bronnen. Het goede nieuws was duidelijk dat Uniper de Iron Power-gemeenschap om hulp vraagt bij het identificeren en creëren van de eerste echte mogelijkheden. De uitdagingen zijn groot, maar de wil om voorop te lopen met deze duurzame oplossing voor de lange termijn is er zeker. Dit was een mooi bruggetje naar de eindpresentatie.  

Bram Albers en Maarten de Vries, die beiden het Roland Berger Institute vertegenwoordigden, gaven inzicht in de voorbereidingen van het voorstel voor het Nationaal Groeifonds (NGF). Een indrukwekkend strategisch plan over de Iron Power bijdrage aan de energietransitie met een fantastische positie voor Nederlandse know how op wereldschaal.

  

  

We zijn achter de schermen druk bezig met het opzetten van de Iron Power Community website.

Een centrale website waarin alle informatie rondom Iron Power, de actieve partijen en de projecten inzichtelijk is. Metalot fungeert als onafhankelijk, niet commerciële speler in de rol van community bouwer.

We streven naar een lancering in januari 2025.

Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.